Comunicat de posicionament de Construïm sobre la Festa Major de Sant Pere 2020

Davant els fets ocorreguts la vigília de Festa major a Ribes i el comunicat emès pel govern municipal, des del Grup de Construïm a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes volem expressar:

1. Lamentem profundament que s’hagin produït actuacions que no siguin responsables amb l’alerta sanitària i el risc de la pandèmia del Covid-19 al que avui encara estem exposats. La distància social, la mascareta i la resta de mesures recomanades són imprescindibles per seguir amb el combat contra aquesta malaltia que tantes víctimes ha deixat. Per solidaritat i responsabilitat individual i col·lectiva fem una crida a la ciutadania a seguir totes les indicacions i recomanacions.

2. Rebutgem enèrgicament la voluntat d’assenyalament i persecució del govern municipal (i el partit amb majoria al ple) a entitats, col·lectius i persones del municipi. Pensem que és moment de fer pedagogia i sensibilització de la situació, actuant des de la corresponsabilitat i la transparència, i no des de la resposta repressiva i sancionadora. En última instància la gestió de l’espai públic és competència de l’Ajuntament, i més tenint en compte que els fets es van produir en un acte autoritzat, publicitat i organitzat pel propi Ajuntament com és la traca d’inici. No entenem que el govern municipal vulgui aprofitar la situació per atacar i criminalitzar a col·lectius i entitats, que son part fonamental no només de la festa major, sinó de la vida social i cultural del municipi.

3. Els fets ocorreguts són també conseqüència de la incapacitat del govern municipal d’arribar a acords i consensuar propostes amb tots els agents socials i culturals implicats en la Festa Major. La cultura ha de ser entesa com un bé col·lectiu, on els governs no han d’imposar, sinó gestionar i construir a partir de l’escolta activa dels veïns i veïnes. Des del Grup municipal de Construïm demanem d’ençà de l’inici de la pandèmia que el govern possibiliti espais per al debat, la transmissió d’informació i la generació d’amplis consensos que permetin afrontar col·lectivament la situació d’excepcionalitat que estem vivint. Espais transversals de participació ciutadana per recosir una situació que afecta a tots els àmbits, mai s’han donat. El govern del PSC ha estat inflexible i poc elàstic alhora no només de construir escoltant, sinó també de deixar espais al canvi en moments en què la situació i les normes de seguretat sanitària són variables setmana rere setmana. La majoria absoluta del PSC no pot justificar la deriva autoritària i poc democràtica del govern municipal ni pot assenyalar els seus propis veïns i veïnes.

L’autocrítica és bàsica per seguir avançant en societats democràticament sanes, va ser un error no consensuar una Festa Major amb totes les parts implicades, va ser un error ser inflexible , va ser un error no implicar a cap altre grup municipal, és un error criminalitzar al poble i és una irresponsabilitat fer-ne d’això una campanya mediàtica.