Ser jove a Ribes i Les Roquetes

Formar-te i aprendre, moure’t en transport públic, tenir espais de trobada i accés a la cultura, buscar pis, tenir accés a la salut, buscar feines no precàries, organitzar-te i treballar per la comunitat amb esplais, clubs esportius…

Aquests últims mesos diferents notícies al municipi ens han fet tornar a saltar els senyals d’alerta. Si bé és cert que moltes d’aquestes situacions no afecten només els joves i són estructurals i complexes (però no per això deixarem de lluitar-hi); el govern municipal amb les seves accions no fa més que agreujar-les.

Al segon trimestre va començar amb l’anul.lació del programa l’acompanyament emocional d’adolescents que es duia a terme a instituts públics del municipi per la manca de finançament i suport de l’ajuntament, durant tot el curs s’ha seguit sense alternativa i no hi ha previsió de canvis pel curs vinent. En un altre àmbit, però també d’atenció als joves, hem sabut que aquest juny s’ha acomiadat a l’equip d’educadors de l’Espai Jove i com a conseqüència la finalització dels projectes comunitaris desenvolupats. Aquest fet és especialment greu, ja que el treball comunitari necessita sobretot temps i estabilitat.

També durant aquests mesos, altres decisions de temàtica i incidència diversa, són una bona mostra de què passa i volem denunciar. La privació dels menors de participar de les festes comunes com el ball de la Festa Major de Ribes, la retirada continuada de bancs a places i carrers com espais de trobada (generalment de joves i de gent gran) o la prohibició de fer-ne ús; l’aplicació de la llei mordassa amb multes i sancions diverses, en són alguns exemples.

És necessari revertir aquesta situació i alhora fer front als grans reptes que tenim com a municipi. No podem deixar els joves sense espais de trobada, ni acompanyament formatiu o laboral. No podem seguir com si res quan cada setmana sabem d’un jove, o no tan jove, veí del municipi ha de marxar perquè no pot pagar-se un pis aquí. O quan hi ha problemes, dia sí dia també per arribar a la universitat, a l’institut o a la feina en transport públic. I clar, les dificultats augmenten si hi sumem la perspectiva de gènere, origen, classe o capacitats.

Cal mirada llarga i imaginativa. En el nostre programa presentàvem propostes en l’àmbit cultural, com la creació d’una Escola d’Arts Municipal, la revitalització de El Local, la reobertura de Ràdio Ribes, l’accés gratuït i prioritari a escoles i instituts al Teatre, al Castell, etc. I en altres àmbits la potenciació del Pla d’Entorn i la creació d’un Centre Municipal per a la Formació i el Treball; els camins amics i segurs, noves línies/xarxa comarcal (màxim 15 min.), bus elèctric interurbà, millora la connexió amb el Penedès, entre d’altres.

En són només alguns exemples, però cal posar el focus en tots els àmbits: cultura, treball, educació, salut, habitatge… amb mirada llarga i transformadora. Obrim el debat i segur que juntes podem imaginar alternatives i un poble per a tothom.

Comparteix aquesta pàgina a les teves xarxes