ÀLVAR FONT JANÉ

Advocat i comunicador de vocació

Radio Ribes: la ràdio segrestada

El juny del 2012, el batlle José António Blanco va decidir suspendre les emissions de Ràdio Ribes de manera ininterrompuda. Darrera d’aquesta decisió ja es podia intuir la voluntat de fer callar aquell mitjà lliure que moltíssima gent voluntària havia tirat endavant des de feia més de tres dècades.

10 de gener de 2021 / 10:00h

Dmitry Demidov (pexels.com)

Amb el títol que he encapçalat aquestes lletres ja sabeu de què parlo oi? Sí, és d’aquella RÀDIO RIBES que fa més de VUIT ANYS ens l’han segrestat i que si TOTS, absolutament tots els ciutadans de Sant Pere de Ribes no ens apoderem, pot seguir així indefinidament.
És molt probable que tot el que pugui escriure aquí us sembli un “dejà vu” però aquesta vegada ho faig no només com un clam sinó com un crit i un cop de puny sobre la taula, mentre per dins em dic amb veu alta: “equip del govern municipal: ja està bé de la presa de pèl”, no ús en foteu més del poble”.

José António Blanco va decidir suspendre les emissions d’aquella ràdio, que de manera ininterrompuda, ens prestava un servei públic des de l’abril de 1981

Pels que encara no ho sàpiguen us faig un petit resum del tema i del “perquè de tot plegat”.
 Com bé sabeu, el juny del 2012 , amb el pretext de l’execució de les obres de restauració de l’edifici de la Casa de la Vila a Ribes, l’aleshores batlle: el senyor José António Blanco va decidir suspendre les emissions d’aquella ràdio que de manera ininterrompuda, ens prestava un servei públic des de l’abril de 1981.
 La coartada que va fer servir l’alcalde Blanco per fer apagar els micròfons era tan absurda com falsa, ja que les petites instal·lacions de l’emissora es podien traslladar perfectament a un altre local municipal sense deixar d’emetre. És evident que amb aquesta maniobra ja es podia intuir la voluntat de fer callar aquell mitjà lliure que moltíssima gent voluntària havia tirat endavant des de feia més de tres dècades. Les obres de restauració i remodelació de la Casa de la Vila es van acabar fa tres anys i en elles, es va preveure un magnífic espai destinat a ubicar-hi la ràdio el qual roman buit des de llavors.


Davant de l’immobilisme de l’equip de govern i de l’alcaldessa Abigail Garrido es va constituir la “PLATAFORMA PER LA RECUPERACIÓ DE RÀDIO RIBES”. El 16 de novembre del 2018 aquesta plataforma va fer la seva presentació davant la nombrosa assistència que va omplir la sala “Josep Lluís Palacios”, sala que, per cert, es troba just al costat de les instal·lacions previstes per la ràdio.
Han passat gairebé tres anys d’ençà que les obres es van acabar i dos d’ençà que es va fer la presentació d’aquella plataforma, però “el més calent està a l’aigüera”.


La plataforma havia acordat tirar pel dret i aquí no us diré com, però si la maleïda COVID no hagués aparegut a les nostres vides, segurament ara no estaria escrivint aquestes quatre ratlles i ja parlaríem de realitats.
Mentrestant, el silenci de l’alcaldessa, ben aferrada a la seva cadira i fent servir el seu corró de la majoria absoluta, es mofa d’allò que la majoria de ciutadans del nostre municipi vol d’una manera aclaparadora i transversal. Ella, pretén justificar-ho amb el subterfugi d’una presumpta legalització i concessió de freqüència, que per cert, ja tenia la nostra ràdio des del 1981 i que segueix tenint al 107.2 de la F.M. (Si sintonitzeu la vostra tele de manera automàtica veureu com apareix sintonitzada, però callada, Ràdio Ribes).

…fer una veritable RADIO RIBES en xarxa i així, fer aixecar de la còmoda cadira en la qual s’ha instal·lat l’alcaldessa.


Em pregunto i segurament també ho feu vosaltres, si pacientment em llegiu, què podem fer? Per descomptat el que mai hem de fer és CALLAR i no fer res.
Sempre dic que si no existissin els somnis, mai hi hauria realitats, però cal lluitar per ells. No sóc un “somia truites” quan us dic que ara mateix no seria ni difícil ni costós engegar la ràdio pel nostre compte, però encara seria més fàcil fer-ho, de moment, mitjançant les xarxes.


Sóc un individu que ha fet el viatge des de l’analògic al digital en “pastera” i sense papers, però que creu que molts grans de sorra fan una platja. Per això, dins dels meus ínfims coneixements informàtics, uns quants ciutadans de Sant Pere de Ribes i també de fora el municipi, fa nou mesos, fem un grup de “whats app” que es diu “RADIO RIBES: LA RÀDIO SEGRESTADA”
Sóc conscient que això no és més que una espècie de simulacre de ràdio lliure, que es fa només mitjançant l’àudio d’un mòbil i penjant músiques del “youtube”, però així, molta gent hi pot dir la seva i sobretot, sap el perquè es fa.
Segur que la majoria de vosaltres els que ja heu nascut a l’era digital, sabria treure- hi el suc i possibilitar que efectivament, es pogués fer una veritable RÀDIO RIBES en xarxa i així, fer aixecar de la còmoda cadira en la qual s’ha instal·lat l’alcaldessa.


Com deia Marti Pol : “Tot està per fer, tot és possible” i des d’aquí, humilment us dic: FEM-HO POSSIBLE.
Davant d’una evident manca de voluntat política fem servir la nostra VOLUNTAT CÍVICA.