Prou d'exaltar als indians als carrers de Sant Pere de Ribes

Un any més, els carrers i les places del centre de Ribes s’ompliran de barrets, de vestits blancs i d’actes de tota mena per a retre homenatge als Indians en la VI Fira del Retorn dels Indians. Un esdeveniment que, conjuntament amb el Centre d’Interpretació dels Indians de la Pl de la Vila, promou una mirada acrítica i mitificada sobre aquests personatges i sobre la cara més fosca de la nostra història colonial.

Fotografía: Asamblea Antirracista Sant Pere de Ribes

El relat oficial presenta els indians com els nostres “aventurers” que “van fer les Amèriques” per aconseguir “grans riqueses” que posteriorment van invertir generosament en la millora dels nostres carrers i places.

Una mirada esbiaixada que obvia que bona part dels Indians van generar les seves fortunes personals en entorns de dominació colonial, en processos d’espoli i saqueig sistemàtic dels recursos dels països colonitzats i en pràctiques que vulneraven els drets més bàsics i elementals de les poblacions originàries. Incloent-hi el tràfic, venda i explotació de persones i la violació sistemàtica de les dones. Una activitat que va proporcionar enormes beneficis a uns pocs i que majoritàriament es van destinar a engruixir els seus patrimonis personals.

Mentre Ribes celebra de manera acrítica la figura dels seus indians, el debat sobre el paper del colonialisme, les seves pràctiques i el seu llegat està sacsejant tota la societat. Els moviments socials exigeixen eliminar l’exaltació del colonialisme de l’espai públic, enderrocar els monuments dels negrers que encara queden a les nostres places i promoure el debat social sobre les desigualtats i el racisme que encara perviuen en la nostra societat.

En paral·lel, les entitats culturals i els museus etnològics orienten la seva activitat cap a la reparació: el relat dels fets, el reconeixement dels danys causats, la restitució del patrimoni espoliat i la compensació a les víctimes. Una mirada valenta que el Centre d’Interpretació dels Indians de Ribes defuig. Perquè mentre diversos municipis de la nostra comarca ja estan revisant la seva participació en els processos colonials i desemmascarant les pràctiques dels seus indians locals, a Sant Pere de Ribes tot està per fer.

Cal que expliquem a les generacions futures de Ribetans què va passar, qui eren realment els indians, com van fer les seves fortunes i quines conseqüències van tenir les seves “aventures”.

Amb aquesta voluntat reparadora es podria reenfocar el Centre d’Interpretació, no com un instrument d’exaltació naïf dels Indians, sinó com un espai de memòria i de revisió del passat. I valorar si la Fira ha de continuar formant part d’aquest exercici d’exaltació dels indians o si es pot reorientar per esdevenir un agromercat que persegueixi la promoció dels productors i els comerços locals.

Tenim una oportunitat per demanar perdó i per posar el nostre granet de sorra en la reparació del mal que es va fer. Aprofitem-la.

Des de Um9/CUP – Construim ens sumem als actes de rebuig a la Fira dels Indians:

Dissabte 3 de juny, a les 12h
concentració a la Plaça de la Vila.

Diumenge 4, a les 12.30h
Xerrada – debat “Memòries del passat esclavista i colonial”

Comparteix aquesta pàgina a les teves xarxes

Convocatòria ciutadana en contra de la fira dels indians 2023