Presentem la campanya Garraf en venda

Sabem quins macroprojectes s’estan implementant a casa nostra? Com serà la comarca d’aquí cinc, deu, trenta anys? I sobretot: què hi tenim a dir com a veïnat?

La comarca del Garraf s’expandeix i es transforma a un ritme alarmant. Miris on miris, el creixement urbanístic sembla menjar-se el paisatge amb maons i ciment i la preocupació per la preservació dels espais naturals en l’entorn periurbà s’escampa entre veïns i veïnes. Complexos turístics, projectes immobiliaris, zones senceres que amplien notablement el perímetre municipal… Sabem quins macroprojectes s’estan implementant a casa nostra? Com serà la comarca d’aquí cinc, deu, trenta anys? I sobretot: què hi tenim a dir com a veïnat?

Des de les CUP del Garraf creiem que cal posar sobre la taula la qüestió de l’urbanisme i fer una radiografia de la situació actual de la comarca que sigui de fàcil accés per a la totalitat de la població. Cal plantejar un debat obert i públic per poder definir i concretar el model urbanístic que volem consolidar per als pròxims anys, per definir el Garraf del dia de demà. Un debat en el qual veïns i veïnes, associacions, organitzacions sindicals polítiques i econòmiques i les institucions tinguin un paper important. Fem-nos les següents preguntes: el creixement urbanístic respon a les necessitats reals de la població? Millorarà la nostra qualitat de vida? Ens podem permetre perdre els pocs recursos naturals que ens queden? Quines zones agrícoles i de bosc serien afectades?

Des les eleccions municipals, ara tot just farà un any, tots els govern dels diferents municipis del Garraf han començat el mandat posant sobre la taula projectes urbanístics expansius, i amb uniformitat en l’aposta: urbanitzar nous sectors, fins ara destinats a l’agricultura o de bosc, i fer ús del ciment i maó, no massa diferent del model que ens va portar a la crisis del 2008. Malgrat la flagrant manca de parc públic d’habitatge a la comarca i la falta d’oferta de lloguer assequible, la manera en la qual es volen tirar endavant els diferents projectes és més que qüestionable. El procés de gentrificació en el qual s’està veient abocada no només la comarca sinó la majoria de la costa catalana provoca, entre d’altres, una expulsió de famílies i persones amb rendes més baixes (joves, gent gran, famílies monoparentals o persones migrades) degut a l’alta demanda que causa un augment vertiginós en el preu d’habitatge als pobles i ciutats on hi han viscut durant tota la vida.

Des dels Ajuntaments hi ha la capacitat d’incidir sobre quin model de municipi tenim per mitjà de l’urbanisme, i com a partits municipalistes, hem de fer ús de totes les eines que tenim. Donades les característiques de la nostra comarca, més de 160.000 habitants, i la proximitat de les poblacions i nuclis urbans haurien de pensar-se i debatre els plans urbanístics municipals també amb una mirada comarcal. Tots els governs locals preveuen un creixement demogràfic d’uns 60.000 habitants a tota la comarca: és imprescindible treballar alternatives d’habitatge que no passin per trinxar el medi ambient. Des de les CUP apostem pel debat i la reflexió cap a un consens que ens allunyi del camí sense retorn, cap al col·lapse ecològic, la massificació i la gentrificació de la nostra comarca i garanteixi el dret de tothom a poder viure al Garraf.

És per això que avui tots els regidors i regidores de la comarca presentem una campanya que hem treballat aquests darrers mesos de manera coordinada a nivell comarcal sota el lema Garraf en Venda, i triem Can Jove com a lloc simbòlic per al tret de sortida. Aquesta campanya ha de servir per unificar sota un sol paraigües els actes de divulgació, protesta i visibilització d’aquestes problemàtiques i servir d’altaveu de les plataformes ecologistes i d’habitatge que hi treballen. També ens serveix per treballar de manera unitària mocions com la que vam presentar recentment al Consell Comarcal del Garraf, ja que com ja hem dit, entenem que els conflictes territorials s’han d’afrontar amb una visió supramunicipal.

És per això que avui ens complau poder presentar com a Garraf en Venda una publicació en paper en format diari que fa un repàs a sis dels principals conflictes urbanístics i ecològics de la comarca: l’Eixample Nord de Vilanova, Can Jove de Ribes, l’Ortoll, l’Autòdrom de Terramar, el hub audiovisual de Vallcarca i el parc logístic de Cubelles. A partir d’avui els podreu trobar a bars, llibreries i locals socials de la comarca, així com a les vostres bústies. 8000 exemplars que volem que serveixin per obrir debat i, sobretot, informar al públic general sobre els canvis urbanístics que amenacen la comarca.

Per acompanyar la publicació estrenem també la pàgina garrafenvenda.cat on s’hi pot trobar tota la informació i esdeveniments lligats a la campanya en format digital: de moment, us convidem dimarts 18 a una formació oberta a Vilanova i la Geltrú per entendre què és un POUM i com hi podem incidir en la seva elaboració, i demà a l’acte “Com ser llogatera sense morir en l’intent” a la presentació del nou nucli de Sindicat de Llogateres a Sitges, a la Plaça de Catalunya.

CUP Cubelles
CUP Sitges
CUP Vilanova i la Geltrú
Guanyem Sitges
UM9-CUP-Construïm Ribes i Les Roquetes

Comparteix aquesta pàgina a les teves xarxes
Roda de premsa de la campanya Garraf en venda