MAGDA TORRENTS GARRIGA

Membre de la permanent d'Um9

No estem sols

Aquests dies tothom parla de la por. Sentim psicòlegs, psiquiatres, experts en crisis parlant de com hem de gestionar-la. Tenim pors i com sempre, això no ha canviat, ens ajuda compartir-les.

25 d'abril de 2020 / 16:00h

Foto: M.T. ElGassier (unsplash.com)

“Som aquí avui confinats, ens sentim propers i valents, mai la por ens farà callar, som aquí per cantar amb tu”. Així era la lletra de les caramelles del ger d’aquesta primavera. Proclamar que ens sentim propers malgrat el distanciament social; que ens sentim valents malgrat la por que tenim.

Aquests dies tothom parla de la por. Sentim psicòlegs, psiquiatres, experts en crisis parlant de com hem de gestionar-la, ara sembla que tot ho hem de gestionar però aquest ja és un altre tema.

Aquests dies tothom parla de la por. Sentim psicòlegs, psiquiatres, experts en crisis parlant de com hem de gestionar-la, ara sembla que tot ho hem de gestionar però aquest ja és un altre tema. També en parlem amb la família, els amics i els veïns. Tenim pors i com sempre, això no ha canviat, ens ajuda compartir-les. Imagino aquells qui a més han d’anar a treballar i senten la por a contagiar l’altre, o aquelles qui a sobre no saben si la setmana que ve les faran fora de la feina.

La por és una emoció però en aquest cas provocada, en part, per situacions on intervenen decisions polítiques, de retallades i de precarietat. I aquí és on tenim marge de maniobra per treballar plegades, per fer propostes col.lectivament per millorar la vida de tots. En aquestes línies destaco tres situacions que se sumen al moment ja prou difícil que vivim tots i hauríem de prioritzar-les ara i quan acabi la primera fase de la crisi.

El racisme. Quan els carrers s’han buidat de gent i de vida, el racisme ha ocupat espai i impunitat. Ho hem vist en vídeos de brutalitat policial, la criminalització de col.lectius racialitzats i la utilització de persones com a simple força de treball sense cap dret.

La violència de gènere. El nombre d’assassinades segueix augmentant. El confinament i l’aïllament social pot fer créixer la sensació de control i impunitat de l’agressor i dificulta a la dona la cerca de suports i la denúncia.

I la repressió. L’onada repressiva que va patir aquest país no s’ha aturat. Tenim gent a la presó i a l’exili, milers de persones anònimes a l’espera d’un judici o d’una sentència, avui sense campanyes ni grups de suport actius.

Tenim molta feina, però també la convicció que hi ha molta gent compromesa a fer-la.

Actuem ara en la mesura del possible, i sobretot, actuem l’endemà. Tenim molta feina, però també la convicció que hi ha molta gent compromesa a fer-la. Ho estem vivint aquests dies al municipi i arreu amb centenars de xarxes de suport i d’altres col.lectius teixint comunitat i solidaritat com mai. Quan tornem a omplir carrers i places tindrem molts motius i moltes lluites però ho farem també contra el racisme, la violència de gènere i la repressió. Una abraçada i tota la tendresa. No callarem, contra la por, no estem sols.