Mirades
MIRADES és un espai per compartir les nostres opinions. Mirades pròpies, diverses, personals i transferibles. Una invitació a mirar junts per veure-hi més clar.
Nuclis nous sobre vells camins
Temps era temps hi havia un assentament al mig del Parc del Garraf. Lloc idílic, poc a poc es va anar poblant de persones vingudes de no gaire lluny, en busca d´allò que no trobaven allà d’on venien, possiblement la única cosa que tenien en comú…
Radio Ribes: la ràdio segrestada
El juny del 2012, el batlle José António Blanco va decidir suspendre les emissions de Ràdio Ribes de manera ininterrompuda. Darrera d’aquesta decisió ja es podia intuir la voluntat de fer callar aquell mitjà lliure que moltíssima gent voluntària havia tirat endavant des de feia més de tres dècades.
El vestit nou de l’emperador
Dèiem a principi de legislatura que l’estructura política del govern municipal era un vestit fet a mida que no responia a les voluntats polítiques o a la distribució de feina, sinó als interessos personals i de partit dels i les regidores del govern, amb l’alcaldessa al capdavant.
Entenguem la cultura com el que és, CULTURA
Què és la cultura? Podríem definir-la com a sinònim de civilització, allò que ens humanitza com a societat, quelcom que ens transcendeix i ens enriqueix com a individus i com a societat.
L’educació i l’escola en el punt de mira
Fa temps que l’Educació està en el punt de mira de tots els governs que han dirigit l’Estat els últims anys i d’aquesta manera hem tingut diferents Lleis Orgàniques. Amb tants canvis de lleis, amb tanta improvisació és impossible.
La cultura en temps de cólera
Igual que els personatges de Garcia Márquez, Florentino i Fermina, els amants de la cultura ens veiem obligats a inventar , crear i descobrir nous camins perquè la cultura trobi escletxes de llum en temps de còlera.
Sortim a estirar les cames
Hauriem de donar més valor al poder de decidir, vetllar i lluitar pels nostres drets i fer-nos sentir de valent tots a una.
No ploris per mi, Sant Pere de Ribes.
Abordar el debat sobre els impostos i taxes municipals, com ho va fer el darrer ple municipal d’aquest mes d’octubre, requereix del coneixement real de la situació socioeconòmica no només de l’Ajuntament sinó del conjunt del municipi.
Amb la banca ètica o amb la banca armada?
Volem que els nostres estalvis, els de les nostres empreses i les arques del nostre ajuntament continuïn treballant per la indústria armamentística? Ara tenim bones alternatives.
L’Economia circular: El nou paradigma per a la sostenibilitat
El model de creixement econòmic adoptat per la gran majoria d’empreses als darrers 200 anys, basat en l’ús d’abundants recursos disponibles a baix cost, ha tocat fi.
Fets d’octubre del 34 a Ribes. El que va passar va ser prou important
Consideracions a l’article del Josep Miret a la publicació local l’altaveu sobre els fets del 6 d’octubre del 1934 a Ribes.
Feminicidis: Les xifres no quadren
Quan es tracta de saber quantes víctimes mortals són conseqüència de la violència masclista, no és una qüestió gens senzilla… ja que segons les dades oficials, la dona assassinada ha de tenir una “relació sentimental” per a que sigui considerat un feminicidi.
Economia femenina
Estem inmersos en un sistema econòmic profundament sexista que menysté el treball vital i invisible de milions de dones que dediquen hores i hores de feina a la tasca de les cures.
Estructura
Patim una crisi per causes naturals que posa en evidència la fragilitat dels sistemes amb els que ens organitzem com a societat.
La mala bava del virus COVID 19
La mala bava del virus COVID 19 ha fet molt de malt, ha segat vides i ha tallat de soca-rel moltes voluntats.
Educació, més enllà del covid-19
Ara ja fa uns dies que, sabent que el curs escolar finalitzarà sense tornar a les aules, premsa i opinió pública parlen sobre el paper de mestres i professores el proper estiu.
Renda Bàsica Universal
La majoria de nosaltres mai s’havia plantejat viure una situació com la que estem vivint amb aquesta pandèmia. Aquests dies segur que hem tingut moments d’incredulitat, com si estiguéssim vivint un somni. Però és real, ben real, i ens durà conseqüències dures.
Plou incertesa
Arribades al dia trenta-masses de confinament, podem anar pensant en el futur- present que ens arriba. Si més no perquè tenim la voluntat de viure’l i això vol dir: que volem i necessitem decidir com ha de ser.
No estem sols
Aquests dies tothom parla de la por. Sentim psicòlegs, psiquiatres, experts en crisis parlant de com hem de gestionar-la. Tenim pors i com sempre, això no ha canviat, ens ajuda compartir-les.
Govern municipal naïf
Les situacions crítiques posen en relleu els dèficits i les estratègies adaptatives desenvolupades pels col·lectius i les persones per a fer-les front.
Confinem el militarisme
Aquests dies se’ns posa la pell de gallina quan veiem amb certa incredulitat com el govern espanyol encapçalat pel Psoe i Podemos delega en l’estament militar part de la gestió de la lluita contra el coronavirus.
Competències i economia local
La situació d’excepcionalitat que ens trobem a partir de l’expansió de l’epidèmia provocada pel Covid 19 ens ha fet repensar molts aspectes relacionats amb la nostra vida quotidiana.