Escoltar-nos. Imaginar. Transformar.

3ª Trobada municipalista

Festa Um9 CUP Construïm

Can Pere de la Plana
Diumenge 28 d’abril de 2024
10.30h

Una tercera trobada per impulsar propostes, concretar accions i sobretot, sobretot per seguir imaginant plegats com volem que sigui el poble on volem viure. Benvingudes de nou al debat i a la participació. L'espai és obert de bat a bat.

PROGRAMA

10.30h Benvinguda a les jornades i acreditacions.
11.00h Inici de la plenària Imaginem.
11.30h Treball en grups temàtics:
– Territori i model economia
– Salut i treball comunitari
– Educació i cultura
12.30h Retorn a la plenària Imaginem.
13.00h Vermut i música
14.00h Dinar (17 euros adult, 9 euros infants)
16.00h Defensem la terra, un altre país és possible. Eleccions al Parlament de Catalunya

DOCUMENTACIÓ DESCARREGABLE

Imaginar en comú per construïr el municipi de futur que mereixem

Document que recull les propostes de la primera trobada celebrada a l'Escola la Riera el 30 de juliol de 2023​

Resum reunió amb comunitat pagesa (TERRITORI)

Resum de la reunió amb la comunitat pagesa del municipi, 11 de març de 2024 al local d’UM9

Esquema proposta de nou projecte per l'Autòdrom (TERRITORI)

Amb idees extretes de la jornada Imaginem del 22/11/2023

Posada en comú grup Territori i sostenibilitat

Resum de les aportacions al grup de Territori i sostenibilitat de la darrera jiornada del 30J

Posada en comú grup Educació i Cultura

Resum de les aportacions al grup de Educació i Cultura de la darrera jiornada del 30J

Posada en comú grup Salut i Treball comunitari

Resum de les aportacions al grup de Salut i Treball comunitari de la darrera jornada del 30J

Un espai per escoltar-nos

“Imaginem el poble on volem viure”, trobades presencials per intercanviar mirades, per debatre, per repensar-nos.

Escola La Riera

30 de juliol de 2023

Primera trobada que tot i celebrar-se a finals de juliol, va comptar amb una bona participació i moltes propostes. La jornada va tenir dues parts. Durant el matí, els participants van treballar en grups petits en diferents àmbits per imaginar plegats com hauria de ser el municipi del futur. A la tarda, després d’un bon arròs vegetarià, vam gaudir d’una taula rodona en mig de la natura focalitzada sobre el model de municipi que volem.

Centre Cultural el Local

22 de novembre de 2023

La primera trobada va aplegar molta gent, moltes idees, molts debats per encetar, nous actors i ganes d’impulsar un procés transformador al nostre municipi. En aquesta segona jornada de treball, ens vam reunir per recollir totes aquestes idees i concretar com tirarem endavant totes les accions proposades a través d’un procés participatiu obert a tota la ciutadania i totes les entitats del municipi.

Taula rodona moderada per Esther Rodríguez, amb la participació de Margarida Saiz (Moviment Vida Independent), Aida Navales (Moviment per l’habitatge), Cristina Alonso (Codirectora del Teatre l’Artesà del Prat del Llobregat) i Jaume Marsé (Plataforma Verda de l’Autòdrom).

Un espai per imaginar

Quatre reptes compartits per convertir Sant Pere de Ribes en el municipi que ens mereixem

“Imaginem un poble amb una cultura i educació inclusiva, feminista, ecologista i en català”

 1. Defensa de l’escola pública. Radiografia mapa educatiu i cultural del municipi. Llistar associacions i equipaments, analitzar mancances i establir prioritats. Ronda de converses amb entitats i associacions (prioritàries) .
 2.  Foment de l’ús del català. Participar de forma activa en totes aquelles iniciatives ja existents i impulsar-ne de noves (voluntariat lingüístic, trobades, correllengua, etc.), treball conjunt amb altres entitats, defensa del pla d’entorn, defensa del català a l’escola i en tots els àmbits, organització de xerrades i debats sobre el tema.
 3. Accés a la cultura per a tothom. Implicació directa en els consells participatius i espai de participació en els espais de cultura popular. Introduir-hi debats estratègics.
 4.  Revisió de la política de Memòria Històrica del municipi. Obrir el debat als veïns i veïnes i al Ple. Participació a Municipi Antiracista i suport a la creació de l’Associació de Municipis Decolonials. Denúncia i debat.
 5. Recuperem Ràdio Ribes. Reactivació de la Ràdio/Podcast. Propostes: fer un podcast, obrir la ràdio amb mitjans propis o demanar espai municipal per reactivar Ràdio Ribes.

“Imaginem el poble on volem viure més amable, més pacificat, més sostenible, molt més verd, amb menys cotxes, menys soroll, i millor connectat entre tots els seus nuclis”

 1. Defensar el territori dels macroprojectes (Autòdrom i Can Jove). Al carrer, fent-ne difusió i mobilitzant la ciutadania. Als plens i als tribunals. Donant forma a alternatives viables, sòlides i sostenibles.
 2.  Avançar cap a una gestió pública de l’aigua. Instar al ple a fer una auditoria i analitzar els resultats. Conèixer models innovadors aplicats a altres municipis. Contactar amb experts i expertes.
 3. Lluitar contra el canvi climàtic. Prioritzar la implementació de transport públic i carrils bici. Posar sobre la taula l’actualització del Pla General amb criteris de decreixement i eficiència energètica. Adherir-se al Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i promoure comunitats energètiques.

“Una salut més propera i humana, més organitzada i al servei de les persones”

 1. Humanitzar la salut o una salut més humana. Fomentar la proximitat i la humanització dels serveis, especialment l’atenció primària fent possible un acompanyament saludable.
 2.  Situar la vida al centre de totes les decisions. Crear/generar espai per compartir. Dinamitzar el teixit amb propostes com tallers de cuina, festes, etc.
 3. Promoure la inclusió. Treballar amb les entitats del municipi per facilitar la participació de totes les persones amb capacitats diverses.
 4. Creació d’una àrea d’Acció Comunitària i campanya de crítica/revisió del model d’atenció social. Denúncia dels aspectes més negatius, conèixer experiències de models i propostes diferents, sacsejar el sistema de serveis socials i acompanyament.

“Apostem per la terra, el treball i la seva gent, per frenar la gentrificació”

 1. Potenciar el sector primari (inclosa la gestió forestal), apostar per la formació i vinculació amb els sectors estratègics i potenciar la integració del teixit associatiu i social del municipi. Desenvolupar un nou projecte per l’Autòdrom vinculat al sector primari
 2.  Incentivar l’activitat econòmica al centre del poble (ex. Artesania), fer polítiques d’habitatge al servei de les classes treballadores i dignificar el nucli antic.
 3. Aposta pel decreixement. Revisió del Pla general, revisió del pla d’acció econòmica. Situar el decreixement al centre del debat polític (ple + campanya + xerrades).

Un espai per transformar

Obert a totes les veïnes, col·lectius, lluites i entitats de Ribes i Les Roquetes per organitzar-nos i fer-ho possible.

Decideix les properes passes

Vine al local de Um9, els dimarts o els divendres, de 18:30 a 19:00 i suma’t als grups de treball que estan en marxa per materialitzar les accions que vam plantejar.

Vine a les pròximes convocatòries

Segueix les pròximes convocatòries a través de les nostres xarxes.