Competències i economia local
La situació d’excepcionalitat que ens trobem a partir de l’expansió de l’epidèmia provocada pel Covid 19 ens ha fet repensar molts aspectes relacionats amb la nostra vida quotidiana. El paper de la sanitat pública (ara fins i tot lloada i reclamada pels qui fa quatre dies la volien desmuntar), la precarietat del món del treball o la immediatesa de la globalització en la propagació de la pandèmia.
8 d'abril de 2020 / 9:00h

Foto: Pexels
La situació d’excepcionalitat que ens trobem a partir de l’expansió de l’epidèmia provocada pel Covid 19 ens ha fet repensar molts aspectes relacionats amb la nostra vida quotidiana. El paper de la sanitat pública (ara fins i tot lloada i reclamada pels qui fa quatre dies la volien desmuntar), la precarietat del món del treball o la immediatesa de la globalització en la propagació de la pandèmia. Penso, que hi haurà temps per poder parlar de tots aquests aspectes i altres que fan plantejar la caducitat d’algunes estructures socials i polítiques. Caldrà no perdre la memòria que en aquest punt els humans en som especialistes. És cert i obvi que és fonamental prioritzar la vida de les persones i totes les decisions que vagin orientades en prevenir, preservar i curar la malaltia. Ara, podem dir que anem tard i que tothom hauria d’haver fet cas als experts epidemiòlegs que fa un mes i mig clamaven una alarma al desert. Però també és veritat, que l’enorme esforç del sistema sanitari públic està salvant moltes vides. Fet que cal agrair col·lectivament i la millor forma de col·laboració en aquest moment és seguir les indicacions de les autoritats sanitàries.
És cert i obvi que és fonamental prioritzar la vida de les persones i totes les decisions que vagin orientades en prevenir, preservar i curar la malaltia
Tothom dóna per fet que ens en sortirem d’aquesta pandèmia, però també tothom pensa que les conseqüències seran molt dures. El terrabastall econòmic encara està per arribar. Els ERTO, els tancaments d’empreses, l’augment de l’atur, la dificultat per continuar endavant dels autònoms i petites empreses, ens ofereix un panorama no gaire motivador. Davant d’aquesta situació, l’administració central i autonòmica ha pres tèbies mesures que poden ajudar, però que també estan impregnades d’improvisacions i contradiccions. Gestionar una disrupció social tan potent com aquesta tampoc és gens fàcil, i és veritat que no hi ha precedents on emmirallar-se, la crisi econòmica del 2008 seria un mirall distorsionat que no ens ajudaria. L’estat ha demostrat febleses i no confia en una administració descentralitzada constitucionalment.
Tothom dóna per fet que ens en sortirem d’aquesta pandèmia, però també tothom pensa que les conseqüències seran molt dures.